Reanimatie en het gebruik van een AED

‘Bel 112 en haal een AED!’ Heeft iemand dit ooit tegen je gezegd? Of heb je het zelf eens geroepen? Wellicht heeft dat er dan toe bijgedragen dat iemands leven is gered.

Hoe eerder er eerste hulp geboden wordt, in dit geval hebben we het over reanimatie, hoe groter de kans op overleving. In het algemeen duurt het 10min voordat professionele hulp aanwezig is.
Door het spoedig verlenen van eerste hulp kun je ook (verdere) schade beperken. Op het moment dat er geen zuurstof meer bij de hersenen van het slachtoffer komt, kan er hersenbeschadiging optreden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het uitvallen van vitale functies.

Tijdens de les behandelen èn oefenen we met reanimatie en het gebruik van de AED. Vanaf het eerste moment dat je 112 inschakelt is het voor ziende en slechtziende van groot belang je telefoon op luidspreker te zetten en hem tactisch op de grond te plaatsen. In dit geval boven het hoofd van het slachtoffer. Op de manier kun je efficiënt te werk gaan.
Ten alle tijde geldt voor het bieden van eerste hulp de veiligheid, op de eerste plaats die van jezelf! Daarna check je de veiligheid van het slachtoffer en diens omgeving. Als slechtziende heb je te maken met eventuele obstakels. Wanneer je een slechtziende hulp wil verlenen bedenk dat je hem of haar kunt helpen door eventuele tassen, los liggende takken, of ander materiaal weg te halen.

Als het duidelijk is dat het slachtoffer niet reageert check je de ademhaling. Je opent de luchtweg en checkt de ademhaling. Voor een ziende èn slechtziende geldt kijk, luister en voel.
Bij kijken naar de beweging van de borstkas kan de blinde of slechtziende met de vrije hand voelen op de borstkas.
Bij luisteren houdt je je oor bij mond en neus van het slachtoffer zo kun je een eventuele ademhaling en hoe die klinkt beluisteren aansluitend voel je met je wang of er luchtstroom is. Deze handeling van luisteren en voelen moet niet langer dan 10 seconden duren. Voor een blinde of slechtziende is dit prima te doen. Wij hebben immers deze zintuigen van voelen en horen sterk ontwikkeld. Een uitzondering hierop is de doof blinde deze zal werken op juiste handeling, voelen van borstkas en voelen van luchtstroom.

Op het moment dat duidelijk is dat er geen of geen normale ademhaling is wordt gestart met reanimatie, dit hebben we geoefend. Reanimatie is op een kunstmatige manier zuurstofrijk bloed rondpompen door borstcompressies en beademing. Het geven van 30 borstcompressies met 2 handen en 2 beademingen. Het valt zwaar, geven van borstcompressie is zwaar! Het hanteren van de juiste houding en snelheid is heel belangrijk.
Bij baby’s en kinderen hanteer je andere hoeveelheden borstcompressie. Bij een baby hanteer je 2 vingers, je begint met 5 beademingen. Bij een kind hanteer je 1 hand en 3 á 4 cm druk en 1 beademing.
We krijgen een manier aangeleerd zodat we altijd onze handen op de juiste hoogte bij het borstbeen hebben. Omdat je bij borstcompressie zo vaak, in een hoog tempo, diep (5 cm) moet drukken kost het veel energie en kracht. Zelf heb ik astma en ik was op dat moment vrij benauwd, borstcompressie is dan pittig. Achteraf bleek ik een dag na deze les ook ziek te zijn, wat mijn lage energiepeil en longinhoud verklaarde.
De uitvoering van borstcompressie is met een diepte van zo’n 5 á 6 cm met gestrekte arm roept dan ook de terechte vraag in de groep op; ‘breek je dan niet misschien iemand zijn ribben?’ Het antwoord is helder; ‘Ja, dat zou kunnen gebeuren, maar beter een rib gebroken dan totale stilstand van de bloedcirculatie. Daarbij zorgt een goed uitgevoerde borstcompressie er voor dat eventuele defibrillatiepogingen een grotere kans van slagen hebben en verdubbelt de kans op overleving.

 

Je wil dat het bloed weer door het lichaam circuleert en het hartritme dan ook weer goed opgang komt, het toedienen van een elektrische schok (defibrilleren) is dan noodzakelijk. Indien dit binnen enkele minuten na het ontstaan van de circulatiestilstand gebeurt, is de overlevingskans groot (meer dan 50 procent). De kans op succes bij defibrilleren daalt met bijna 10 procent bij elke minuut vertraging. Daarom is het ook belangrijk direct bij het alarmeren van de hulpdiensten ook voor een AED te zorgen.
Wanneer je eenmaal gestart bent met reanimeren stop je pas op het moment dat de hulpdiensten het daadwerkelijk van jou kunnen overnemen. Omdat reanimeren veel van je uithoudingsvermogen vraagt is de enige reden om te stoppen wanneer jezelf te veel buiten adem raakt en duidelijk aanvoelt dat het onverantwoord is om door te gaan. Tracht daarom vroegtijdig iemand aan te wijzen of te vragen, waarmee je kunt wisselen.

Een AED kun je vinden in bijvoorbeeld winkels of kantoorruimtes. Vaak staat er dan bij de ingang of in de hal een teken van aanwezigheid van een AED. Wil je ook weten waar in jouw omgeving een AED hangt? En wil je weten wat belangrijke eerste hulp stappen zijn? Je vindt de antwoorden in een speciaal ontwikkelde app van het Rode Kruis!
Het fijne aan de app is dat deze duidelijke pictogrammen heeft èn spraak gestuurd kan werken. Nu is het wel dat de meeste blinden en slechtzienden het liefst en het beste gebruik maken van een IPhone. Men gebruikt dan over het algemeen de spraak opties van de telefoon en niet die van de app zo heb ik begrepen. Toegegeven, ik heb geen iPhone, I wish…. maar op mijn iPad maak ik uiteraard wel gebruik van de prettige opties die het een slechtziende een stuk aangenamer maken om op het internet te surfen, sociale media te bezoeken en mijn blogs te schrijven 😊

 

Volgende lessen gaan over stabiele zijligging en verschillende soorten verband. Ook komt er een les met een Lotus zoals ik in mijn eerste blog heb verteld, we gaan Wonden leren verbinden en schoonmaken.

Het wordt vast heel spannend, daar komt toch meer bij kijken dan voelen. Mijn ogen zullen vermoed ik toch echt aan het werk moeten. Ook ik ben zeer nieuwsgierig hoe mijn mede cursisten dit gaan beleven. Zeker diegenen die zeer slechtziend zijn. Je denkt wellicht nu, ‘maar dat ben jij toch ook?’ Over het algemeen wil een slechtziende nog wel eens roepen, ‘zó slecht zie ik niet’ of ‘maar dát kan ik nog zien!’
Daarom zeg ik je, zó slecht zie ik nog niet!’
(Doof/) Blinden en slechtzienden kunnen nog heel veel. Obstakels en pittige momenten kennen we allemaal. Wanneer wij cursisten onze bijdrage kunnen leveren om iemand te helpen, verzorgen of zelfs te redden dan kun jij dat ook!
Kom bezoek eens de website www.rodekruis.nl en kijk waar er bij jouw in de buurt EHBO cursussen zijn. Ga samen met een vriend, vriendin of buurvrouw, buurman. Ga naar je Play store of App store en download de app EHBO Rode Kruis.

Tot over 2 weken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *