Blogballetjes (Indische balletjes)

Het ‘blogballetje’ is hier eigenlijk de ‘Indische frikandel, de prikandel of ook bekend als Javaanse balletjes. Je hebt hem in vele variaties. De basis is vrij eenvoudig, en die heb ik ook geprobeerd wat te benaderen. Want….het is nu de blogbal. je vraagt je nu af ‘waarom heet dit de blogbal?’ ‘Waar haal je die naam vandaan?’

Zelf volg ik uiteraard ook oa bloggers. Het mooiste vind ik wanneer er iets eigens in een recept zit. Dat kan op een eenvoudige wijze gedaan worden, maar ook heel bijzonder. Iemand die dit goed kan is Jody van OngewoonLekker. Ze heeft een website waar je naast gerechten ook bijpassende bieren, wijnen en likeuren kunt vinden. šŸ˜‹ Onlangs vroeg ze via haar FB pagina naar ideeĆ«n en na enkele reacties van mensen heb ik aangeboden de prikandel te introduceren en haar uitgedaagd als dit recept online staat er iets OngewoonLeker van te maken! Jody, hierbij het recept, waar ik mijn eigen draai ook aan heb gegeven. Ik draag het ‘blogballetje …. Euh…stokje aan je over!

Prikandel (officieel) of #blogballetje

Ingrediƫnten

  • 500 gr rundergehakt Ā (goed voor 12 balletjes)
  • 3 gekookte aardappelen
  • 2 eieren (1 voor het paneren)
  • 1 ui heel fijn gesneden!
  • 2 teentjes knoflook
  • theelepel nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • theelepel djinten (komijnzaad)
  • theelepel ketoembar (koriander)
  • paneermeel
  • olie (voor het bakken)
  • Ketjap manis
  • ketjap asin

bereiding

Zorg als eerste ervoor dat je de aardappelen hebt gekookt. Maak deze met een vork fijn in een kom. Neem het gehakt bij de aardappelen en voeg de fijn gesneden ui en geperste knoflook toe. Vervolgens voeg je naar smaak zout en peper toe. Voeg dan de nootmuskaat, djinten en ketoembar toe. Neem het ei en voeg dit aan het mengsel toe. Kneed het mengsel goed door elkaar en maak er een mooi bal van. Verdeel het in ongeveer 10-12 ballen. (Ter indicatie, ze zijn ongeveer zo groot als een XL ei) neem nu de ketjap manis en asin, ongeveer van beide een eetlepel. Maar een extra scheutje ketjap manis kun je prima naar smaak toevoegen.

je kunt nu de balletjes paneren. Neem een diep bord en leg daar een laag paneermeel in. (Verkruimelen van je beschuitjes kan natuurlijk ook) neem nog een bord voor het ei, kluts rustig het ei op het bord. Haal lichtjes de balletjes 1 voor 1 eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel. Wanneer je ze allemaal hebt gehad kun je nu gaan bakken. Belangrijk is dat de balletjes goed onder de olie liggen. Neem bijvoorbeeld een grote wok of brede braadpan. Zet het vuur middelhoog en bak de balletjes mooi gaar en bruin.

Serveer deze balletjes als snack of bijgerecht met een lekkere ketjapsaus of bijvoorbeeld lekker bij de rijst en boontjes.

Selamat makan!

Helemaal basic? Laat de ketoembar en djinten weg….

Iets extra’s? Voeg trassi en wat gula djawa (palmsuiker) toe

Heb je ook een leuke variatie op deze balletjes?

Post dan op instagram, Facebook of twitter je recept met #blogballetje

image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *