Eigen gemaakte (basis) pastasaus

Aangezien het een lang weekend was heb ik zaterdag de tijd genomen voor een eigen gemaakte pasta saus. Dat smaakt toch echt het aller lekkerst. En een fijne bijkomstigheid is ook hierbij de kinderen zijn er enthousiast over 😃 Af en toe probeer ik vanuit het basis recept steeds wat ‘nieuwe’ ingrediënten er door te mengen, maar ik merk dan nog wel eens wat protest van één van de kinderen, daarom nu alleen de basis. Voor ons volwassenen serveer ik wel wat olijven en verschillende soorten kaasjes apart op een schaal.

het fijne van dit recept is dat je ook niet veel nodig hebt, het is vooral een kwestie van blijven proeven tot je de gewenste smaak hebt. De hoeveelheden die ik in dit recept hanteer zijn dan ook een handvat. Voor degenen die het niet of weinig zelf maken zou ik adviseren steeds na elke toevoeging van een specerij even te proeven wat het doet met je gerecht. Wat betreft de soort tomaat gaat mijn voorkeur uit naar Roma tomaten of de gewone losse tomaat.

Ingrediënten (4p)

  • 1 doosje / 500gr Roma tomaten
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse tijm (3 takjes)
  • Verse rozemarijn (3 takjes)
  • Verse blaadjes basilicum
  • Verse salie (2 takjes)
  • Verse oregano (3 takjes)
  • klein blikje tomatenpuree
  • zeezout
  • peper
  • olijfolie
  • (voor de liefhebber 300gr runder gehakt)

Begin met het ontvellen van de tomaten. Ik gebruik het water in de pan die voor de pasta is  bedoeld. (Geen verspilling van water ☺️) de ruime pan met water laten  koken en daarna zacht zetten. Zet in de tomaat een klein kruisje (Aan de onderkant, het ontvellen gaat nog makkelijker) Leg voor ongeveer 20 seconden de tomaten in het kokende water en breng ze over naar een grote kom met ijskoud water. Nu kun je makkelijk de tomaten ontvellen. Leg de tomaten op een schaal.

snij de sjalotjes heel fijn en pers de knoflook. Haal van de oregano, salie, tijm, basilicum ed de blaadjes er af. Snij/scheur de blaadjes fijn. Doe ongeveer 3 eetlepels olijfolie in een pan als de olie heet is doe je de fijn gesneden sjalotjes en knoflook er in en laat het even glazig worden. Doe dan de blaadjes van de Italiaanse kruiden in de pan. Wacht nog even met de basilicum. Je hebt nu een heerlijk geurende basis waar je de tomaten bij toe voegt. Persoonlijk halveer ik de tomaten voordat ik ze in de pan leg. Laat dit nu zeker 30min staan zodat de tomaat zacht wordt en het wat op een saus begint te lijken. Voeg nu de basilicum en de tomatenpuree toe en breng verder op smaak met zeezout en de peper. Laat de pastasaus nu op een laag vuurtje staan.

Voor diegene die graag gehakt door de saus heeft, rul het gehakt in een pan voeg een klein beetje zout en peper toe. Voeg het daarna toe aan je pastasaus.

Zet de pan met water nu op het vuur en laat het koken, volg de beschrijving van je macaroni (vlindertjes of fusilli) kook het ‘al dente’. Vergeet niet af en toe te roeren in de pasta saus en wanneer hij naar wens is zet je het vuur uit.

Je pasta en saus zijn klaar om te serveren! Doe er een schaaltje parmezaan bij en wat olijven. Natuurlijk serveer je bij deze pasta een frisse rucola salade.

Mijn wijn tip is een stevige rode wijn, geschikt bij oa pasta’s. Een aanrader is de Settesoli een Italiaanse wijn.

Buon appetito!

image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *