Limoncello cheesecake met Cantuccini

Voor ruim week terug haalde ik een paar biertjes bij onze slijterij Gall & Gall, in de wijk. Terwijl ik nog even om mij heen kijk sta ik oog in oog met een mooie fles limoncello. Van de fles alleen al werd ik blij, ik wil zomer! Bij het lezen van het recept voor een cocktail, dat aan de fles is bevestigd, loopt het water mij in de mond!

De eigenaresse, Monique Warners, ziet mijn blik en komt met suggesties wat te doen met limoncello. Zo komen we uit op een limoncello cheesecake.
Ik wist het, dat ga ik maken! Een mooie tegenhanger qua smaak voor mijn witte chocolade cheesecake 😉
Gezegd moet worden, het is en blijft en cheesecake, hij zal wat machtig zijn en goed vullen. Ook hier geldt, kleine partjes doen het beste smaken.
Ik kwam op internet ook de variant met kwark tegen, maar we willen cheesecake en geen kwarktaart. (Ook al noemt men dan toch de taart een cheesecake) Om de taart niet tè machtig te laten zijn, heb ik het gewaagd te combineren met roomkaas en magere kwark. Lijkt het toch ook een beetje gezond 😂

Mede dankzij de kennis en het enthousiasme van Monique is deze limoncello cheesecake bedacht. Ik had er ook vertrouwen in dat het een goed idee was doordat zij al vele malen mij van goed advies heeft voorzien. Zowel om het drinken van alcoholische drank als het gebruik ervan in de keuken om in mijn gerechten te verwerken.

Al zin gekregen in een glaasje limoncello? Dan gaan we nu eerst de cheesecake bakken! 😃

image

Ingrediënten

Bodem:
260-280 gram Cantuccini koekjes (supermarkt en delicatessen (Italiaans) winkels)
85 gram fijne kristalsuiker
150 gram ongezouten roomboter, gesmolten
2 theelepels citroenrasp

De vulling:
7 eetlepels limoncello likeur, Pallini bij Gall & Gall te koop.
400 gram verse roomkaas (4x 100g monchou pakje)
500 gram (magere) kwark (bakje Zaanse Hoeve van Albert Heijn)
2 theelepels citroensap
Citroenrasp, van 2 citroenen
100 gram fijne kristalsuiker
Het merg van 1 vanille stokje
4 eieren
1 eiwit

Topping:
Lemon curd.
200 gram fijne kristalsuiker
125 gram ongezouten roomboter
2 eieren
Het sap van 2 citroenen
Rasp van 2 citroenen

We beginnen met de bodem.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zorg dat je een taart springvorm van 24 centimeter hebt, vet hem in en leg bakpapier op de bodem.
Maak de Cantuccini fijn in een keukenmachine of leg ze in een grote diepvrieszak (ik had alleen een pedaalemmerzak ter beschikking) en wikkel losjes een theedoek erom. Sla vervolgens met een deegroller de koekjes fijn. Tussendoor even de inhoud wat verleggen door ff licht te schudden. Voel waar nog echt grote stukken zijn. Het zijn behoorlijk harde koekjes! Laat je kracht maar werken 😊 maar door de hardheid krijg je ook geen zompige bodem!
Zorg voor een diepe kom (beslag kom) en doe de Cantuccini er in, de suiker en de citroenrasp. Smelt de boter zachtjes en als die volledig is gesmolten giet deze dan ook in de kom. Met een softe spatel meng je dit dan door elkaar en leg het op de bodem van de taartvorm. Maak met de bolle kant van een eetlepel een goede gladde verdeling over de bodem.
Zet dit nu in de oven voor goed 10 minuten.
Haal het eruit en laat de oven aan, verlaag wel de temperatuur naar 150 graden (ik kon niet lager dan 160 ging ook goed!)

Vulling
Meng roomkaas, kwark, citroenrasp, citroensap, suiker, merg van het vanillestokje en de limoncello in een beslag kom. Mix dit met beslaghaken op middelmatige snelheid door elkaar.
Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Blijf mixen zodat het zich goed vermengd. Voeg tot slot het eiwit toe en mix het tot een glad beslag. Door de kwark en eieren lijkt het beslag heel ‘waterig’ of ‘slap’, dat komt goed in de oven!
Verdeel het beslag over de bodem en zet de taart voor 65 minuten in de oven.
Zet de oven uit en laat de taart zeker nog een uur in de oven staan! Haal hem daarna eruit en laat hem op het aanrecht nog verder afkoelen. (Half uurtje)
Zet de taart nu nog zeker 2 uur in de koelkast voor gebruik!

Ondertussen kun je de lemon curd maken.
Begin met het raspen van de citroenen. (Fijne rasp)
Pers deze 2 citroenen nu uit. Zorg ervoor dat je geen pitjes in je sap krijgt.
Doe nu de suiker, de boter en de rasp in een kom. Deze kom moet in een pan passen. Echt au bain-marie verwarmen dan hangt je kom net vast boven het water! (Bij mij lag hij wel net in het water) Je gaat hem au bain Marie verwarmen. Neem daarom een pan waar de kom in past en doe er een laagje water in, zet dit op het vuur en zet de kom in/hang de kom in de pan. Laat het water aan de kook komen en zet het vuur iets lager. Blijf roeren tot de boter goed gesmolten is. Doe dan het sap erbij, roer dit goed door en voeg je inmiddels geklutste eieren toe. Blijf roeren, het kost even tijd (20 minuten) maar de lemon curd gaat uiteindelijk dikker worden. Wanneer het de dikte van yoghurt heeft is het klaar. Giet het in een schoon (soep) kommetje en laat het goed afkoelen op het aanrecht. Daarna zet je het in de koelkast totdat je de cheesecake ermee kunt beleggen.
Strijk met een glaceermes of een lange rechte spatel de lemon curd over je cheesecake wanneer beide goed zijn afgekoeld! De lemon curd moet als een stevige jam aanvoelen.
Je houdt van dit lemon curd recept wat over, alles erover is net iets te veel.

image

Garneer naar smaak en fantasie met geschaafde amandelen, amarettini koekjes en schijfjes citroen.
Serveer met een ijskoud glaasje prosecco gemixt met een scheutje limoncello. 🍸👌🏼
Bon appetito! 💋🌞🍰

image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *