Witte chocolade cheesecake met bosvruchtensaus

image

Deze cheesecake moet je jezelf gewoon gunnen! Of je hem nu deelt met je visite of gebruikt in kleine parten voor een high tea, hier maak je iedereen blij mee.

Deze cheesecake van roomkaas en witte chocolade wordt oa zo bijzonder door er een frisse bosvruchtensaus doorheen te laten ‘varen’ èn hij heeft een smakelijke bodem van speculaas en choclate chipcookies! Tot slot heb ik deze cheesecake een garnering gegeven van gezouten karamel!

Ingrediënten

  • 600g Roomkaas (3 maal bakje monchou à 200g)
  • 300g witte chocolade
  • 150g speculaasjes
  • 150g choclate chipcookies
  • 500g diepvries bosvruchten (zak 750g diepvries Lidl)
  • 125ml slagroom
  • 100g suiker (rietsuiker of kristal)
  • 3 eieren

voor de gezouten karamel

  • 15 gram boter
  • 25 gram slagroom
  • 30 gram suiker
  • zeezout

Bereiding

Ontdooi vast het fruit in de zak. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in. Verwarm de oven voor op 180 graden.

De bodem; verkruimel de choclate chipcookies en het speculaas tot een mooi fijne kruimel. Smelt de boter in een pannetje of in een kommetje in de magnetron. Meng de gesmolten boter nu door de koek kruim. Lepel het vervolgens op de bodem van de springvorm en verdeel het gelijkmatig met de bolle kant van de lepel over de bodem. Bak de taartbodem 15 minuten, haal hem daarna uit de oven. Laat de oven aan staan en verlaag de temperatuur van je oven naar ongeveer 150-160 graden. Laat de taartbodem 15 minuten rusten.

De saus. Doe het fruit in een pannetje samen met 3 el suiker en 3 el water. Breng dit aan de kook en roer goed door. Laat het zo’n 5 minuten zacht door koken. Zet een kom klaar met een zeef erop. Giet nu beetje bij beetje het fruit in de zeef en spatel/druk met een lepel in de zeef zodat je uiteindelijk al het ‘gruis’ in de zeef over houdt. De saus moet afkoelen, zet de kom daarom in een laagje koud water in de gootsteen. Ongeveer 15-20min.

Smelt nu de witte chocolade samen met de slagroom au-bain marie. Blijf tussendoor wel roeren.

Meng met de mixer de roomkaas en de suiker tot een gladde massa. Meng 1 voor 1 de eieren erdoor. Doe vervolgens de gesmolten witte chocolade erdoor. Mix het er rustig door. Giet nu voorzichtig ongeveer 1/3 van het mengsel over de taartbodem. Neem de saus (roer hem nog even door) en schep met een lepel saus over het roomkaas mengsel. Doe dit zo dat je als het ware strepen trekt met je lepel. Rustig aan strepen van saus van je lepel laten glijden. Doe vervolgens het restant van de roomkaas mengsel erover en maak nu weer aardig wat strepen van saus.

Neem nu een saté prikker en ga over dwars lijnen trekken door de saus. Je trekt de lijn als het ware naar beneden. Zo ontstaat een mooi zwierig patroon. Laat de taart een paar keer zachtje ‘vallen’ om zo het lucht er uit te kloppen. Bewaar het restant van de saus in een afgedekte kom in de koelkast.

voor de gezouten karamel smelt je de boter in een pan en voeg je de slagroom toe. Haal het direct van het vuur. Neem een ander pannetje en smelt hier in de suiker en met 2 eetlepels water. Het moet een diep bruine karamel kleur hebben. Houd dit heel goed in de gaten voordat het te donker wordt! Haal het van het vuur en giet het boter/room mengsel erdoor en roer het goed door. Zet het nog even op het vuur aan de kook, haalt het van het vuur en breng het op smaak met het zeezout. Giet dit mengsel nu in een dunne lijntjes over de taart.

Zet de taart nu 1 uur in de oven op 150 graden. Zet daarna de oven uit en laat de taart nog een goede 20 minuten afkoelen in de oven. Haal de taart uit de oven en Laat de taart nog eens een uur afkoelen op het aanrecht.

image

Dek de taart af met vershoudfolie en zet de taart voor zeker 4 uren in de koelkast. Wanneer je de taart serveert kun je een lepel van de saus erbij doen. Zorg voor mooie smalle puntjes taart, de taart is naast zoet en verfrissend van de saus ook machtig!

Deze taart is ook ideaal om te maken voor bij een high tea in kleine  smalle puntjes. Uiteraard voor de lekkere zoetekauw ook te serveren als een ‘echt’ stuk taart 🍰 😊

 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *